Milloin auton ilmastointihuolto on paikallaan?

Milloin auton ilmastointihuolto on paikallaan?

Kuumana kesäpäivänä autolla matkustaminen on huomattavasti mukavampaa, kun ilmastointi toimii moitteettomasti ja matka taittuu ilman hikikarpaloita otsalla. Jotta ajomukavuus on ilmastoinnin toimivuuden kannalta taattua, kannattaa ilmastointijärjestelmä huoltaa säännöllisesti. Ilmastointihuolto ei sisälly määräaikaishuoltoon, joten autoilijan on hyvä pitää huolta siitä, että myös ilmastointijärjestelmä huolletaan säännöllisesti. Vaikkapa näppärästi määräaikaishuollon yhteydessä.

Miksi ilmastointijärjestelmää kannattaa huoltaa säännöllisesti?

Säännöllinen ilmastointihuolto on järkevää jo ihan kustannussyistä. Ilmastointijärjestelmä pitää sisällään monia osia, jotka saattavat ajan saatossa kulua. Jos huoltovälit venyvät turhan pitkiksi, järjestelmä ei toimi enää toivotulla tavalla ja pahimmillaan osia saattaa mennä rikki, jolloin kustanteet nousevat huomattavasti. Ilmastointihuolto on hyvä tehdä noin kahden vuoden välein tai lyhyemmälläkin aikavälillä, jos ongelmia ilmenee.

Puhdas ja raikas sisäilma lisää huomattavasti ajomukavuutta. Jos ilmastointijärjestelmää ei huollata riittävän usein, pääsevät ilmansaasteet, kuten pöly ja pakokaasu kulkeutumaan auton sisälle mikä on haitallista terveydelle. Auton huono sisäilman laatu voi tuottaa myös ikävää ongelmaa allergikoille, jotka alkavat oireilla epäpuhtaan ilman myötä. Heikentynyt sisäilman laatu voi johtua siitä, että raitisilmasuodatinta ei ole vaihdettu riittävän usein.

Suomen sääolosuhteet vaihtelevat vuoden aikana paljon ja näiden myötä myös ilmastointilaitteet joutuvat tekemään kovasti töitä tuottaakseen toivottua sisälämpötilaa autoihin. Säännöllisesti huollettu ilmastointijärjestelmä palvelee käyttäjäänsä pidempään ja pitää auton siltä osin hyvässä kunnossa.

Jos huomaat esimerkiksi seuraavia merkkejä autoillessa, kannattaa varata aika ilmastointihuoltoon:

  • Ilmastointi ei jaksa puhaltaa viileää ilmaa kunnolla.
  • Autoon tulee ilmastoinnista epämiellyttävää, tunkkaista hajua.
  • Ikkunat huurtuvat helposti.

Huom! Ilmastointijärjestelmää kannattaa pitää päällä myös talviaikaan. Ilmastoinnin säännöllinen käyttö edesauttaa sitä, että kompressori saa riittävästi öljyä eikä laitteiston tiivisteet pääse kuivumaan.

Mitä ilmastointihuollossa tehdään?

Ilmastointijärjestelmän huoltoon sisältyy monia eri toimenpiteitä. Onnistunut ilmastointihuolto vaatii oikeanlaista välineistöä ja ammattitaitoa, joten auto kannattaa huoltaa asianmukaisessa paikassa.

Ilmastointilaitteistossa kiertää kylmäaine, joka on ensiarvoisen tärkeää ilmastoinnin toimivuudelle. Hyvin toimivasta ja säännöllisesti huolletustakin ilmastointijärjestelmästä haihtuu n. 10% kylmäainetta letkujen ja liittimien kautta vuosittain. Vähentynyt kylmäaineen määrä vaikuttaa kompressorin toimivuuteen, koska kylmäaine kuljettaa myös laitteistossa olevaa öljyä, joka voitelee kompressoria. Vähentyneen kylmäaineen myötä kompressori joutuu tekemään kovemmin töitä toimiakseen ja tämä vaikuttaa myös auton polttoaineen kulutukseen. Pahimmillaan kompressori voi rikkoontua kokonaan ja sen korjaaminen on huomattavasti kalliimpi remontti, kuin säännöllinen ilmastointihuolto.

Tässä ilmastointihuollon vaiheet lyhykäisyydessään:

  • Vanha kylmäaine poistetaan järjestelmästä.
  • Ilmastointijärjestelmä alipaineistetaan. Alipaineistuksen avulla järjestelmästä saadaan poistettua kosteudet sekä voidaan huomata mahdolliset vuotokohdat.
  • Raitisilmasuodattimen kunto tarkistetaan ja vaihdetaan tarvittaessa uuteen.
  • Suodatinkuivaimen kunto tarkistetaan ja vaihdetaan tarvittaessa uuteen.
  • Lisätään uusi kylmäaine autonvalmistajan ohjeiden mukaan.
  • Tarkistetaan kompressorin kunto ja lisätään kompressoriöljyä.
  • Lopuksi ilmastointilaitteiston kunto tarkistetaan ja tehdään tiiveystesti, jolla varmistetaan, että mistään ei tule vuotoja.

Autohuolto T. Lahtisella ilmastointihuollot suoritetaan aina autonvalmistajan ohjeiden ja vaatimusten mukaisesti. Käytössämme ovat nykyaikaiset laitteet sekä jatkuvasti kouluttautuva henkilökunta, jolla varmistamme korkealuokkaiset ilmastointihuollot sekä korjaukset. Suoritamme huollot aina perusteellisesti ja tarkistamme ilmastointilaitteiston kunnon sekä korjaamme mahdolliset viat.

Jaa