Säännöllinen jarruhuolto lisää huomattavasti sinun ja muiden liikenneturvallisuutta

Säännöllinen jarruhuolto lisää huomattavasti sinun ja muiden liikenneturvallisuutta

Ajoturvallisuuteen voi vaikuttaa sekä omalla ajotyylillä että ajoneuvon säännöllisillä huoltotoimenpiteillä. Liikenteessä voi tulla tilanteita, joissa joutuu tekemään äkkijarrutuksia oman ja muiden liikenteessä olevien turvallisuuden vuoksi. Näissä tilanteissa ja myös normaaliajossa on ensiarvoisen tärkeää, että auton jarrut toimivat kunnolla. Tässä blogissa käymme tarkemmin läpi jarruhuoltoa.

Kuinka usein jarrut pitää huoltaa?

Jokaiseen automerkkiin ja -malliin on omat autonvalmistajan suositukset siihen, miten usein jarruhuoltoja tulee tehdä. Jarrujärjestelmä pitää sisällään monia eri osia, jotka ajan saatossa kuluvat ja kaipaavat uusimista. Säännölliset jarruhuollot varmistavat, että jarrut toimivat turvallisesti liikenteessä ja jarrujärjestelmä pysyy hyvässä kunnossa.

Jos huomaat seuraavia merkkejä autosi jarruissa, kannattaa varata aika jarruhuoltoon:

  1. Autossasi palaa jarrujen merkkivalo.
  2. Tunnet tärinää jarruttaessa.
  3. Jarruttaessa auto puoltaa jompaankumpaan suuntaan.
  4. Jarruttaessa kuuluu epätavallisia ääniä, kuten rohinaa ja vinkunaa.

Mitä jarruhuollossa tehdään?

Jarruhuolto alkaa jarrudynamometri testauksella ja kunnollisella tarkistamisella. Jarrujärjestelmä pitää sisällään monia kuluvia osia, joiden kunto tarkistetaan huollon yhteydessä. Tässä muutama toimenpide mitä jarruhuollossa yleisimmin tehdään, kun ajoneuvon jarrutyyppinä toimivat levyjarrut:

Jarrupalojen vaihto

Jarrupalat ovat luultavasti vaihdon tarpeessa, jos jarruteho on heikentynyt, jarrut pitävät epänormaalia ääntä tai jarruttaessa auto puoltaa suuntaan tai toiseen. Jarruttaessa jarrupalat painautuvat jarrulevyjä vasten, jolloin niiden välillä syntyy kitkaa ja auto alkaa pysähtyä. Osat kuluvat ajamisen ja jarrutusten myötä, joten jarrupalojen uusiminen tulee kaikissa autoissa ajankohtaiseksi jossain vaiheessa.

Jarrupalojen uusiminen on jarruhuollossa rutiinitoimenpide. Uudet jarrupalat ovat noin 10mm paksuiset ja kaipaavat viimeistään uusimista, kun jarrupalaa on jäljellä noin 3mm. On hyvä huomioida myös se, että monet nykyajan autot jarruttavat automaattisesti. Tästä huolimatta on tärkeää tehdä jarrutuksia myös itse, jotta vältytään jarrupalojen jumiutumiselta.

Jarrulevyjen vaihto

Jarrulevyt ovat pääsääntöisesti pitkäikäisiä ja uusimisen tarve tulee harvemmin, kuin jarrupalojen kohdalla. Jarrulevyjen vaihtoväliin vaikuttavat autonvalmistajan ohjeet ja annetut jarrulevyn paksuuden minimimitat, ajetut kilometrit sekä ajokäyttäytyminen.

Jarrulevyjen yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on kuumuuden kestävyys. Jarruttaessa jarrulevyjen ja -palojen välille syntyvä kitka aiheuttaa lämpöä, joten levyjen tarvitsee kestää kuumuutta ja toisaalta myös haihduttaa lämpöä tehokkaasti.

Jarrunesteen vaihtaminen uuteen ja jarrujen ilmaus

Jarrujärjestelmässä kulkee myös jarruneste, mikä on tärkeä ominaisuus jarrujen toiminnallisuuden kannalta. Jarruneste tarvitsee uusia aika ajoin, 2-3 vuoden välein riippuen auton mallista ja merkistä.

Jarrunesteen määrä järjestelmässä voi ajan myötä vähentyä sekä nesteeseen voi kertyä epäpuhtauksia. Tällöin jarruneste on suositeltavaa vaihtaa kokonaan uuteen, poistamalla ensin vanha jarruneste, jonka jälkeen lisätään uusi autollesi sopiva jarruneste.

Joissain tilanteissa jarrunesteen joukkoon on voinut päästä ilmaa, mikä voi vaikuttaa heikentävästi jarrujen toimintaan. Ilmat saadaan poistettua jarrujärjestelmästä jarrujen ilmauksella ja jarrunesteen vaihdolla

Huolehdi omalta osaltasi liikenneturvallisuudesta

Oman ja muiden ihmisten turvallisuuden kannalta on tärkeää pitää auto ja sen jarrut kunnossa! Jos autosi jarrut eivät toimi niin kuin kuuluisi, vältä ajoa liikenteessä ja huolehdi jarruhuoltoon menemisestä. Etenkin syksyn ja talven vaihtelevien sääolosuhteiden vuoksi on tärkeää pitää turvavälit ja jarrut kunnossa liikenteessä liikkuessa!

Me Autohuolto Lahtisella teemme kattavasti jarrujärjestelmiin huolto- ja korjaustoimenpiteitä. Suoritamme jarruhuollot ja -korjaukset aina autonvalmistajan ohjeiden mukaisesti, joten meillä asioidessasi saat varmasti ammattitaitoista palvelua. Jos olet epävarma autosi jarrujärjestelmän kunnosta, niin soita meille – me autamme sinua.

Jaa